Leer voor je vakantie alles over de cultuur en tradities van Thessaloniki

Mocht je nog niet gehoord hebben van deze stad, is het handig om te weten dat het ligt in het prachtige Griekenland. Thessaloniki is na de hoofdstad Athene, de grootste stad van het land. Er valt ontzettend veel te doen en beleven en de stad heeft uiteraard een rijke geschiedenis. Hier lees je er wat van terug en wellicht wekt het wel een interesse op.

Onafhankelijkheidsdag

Deze dag wordt op 25 maart gevierd in Griekenland en ook in Thessaloniki is het een groot feest. Zo zijn er veel militaire parades in de stad. Militaire eenheden marcheren door de straten en betuigen eer aan degenen die hebben gevochten voor de Griekse onafhankelijkheid. De huizen, openbare gebouwen en straten worden versierd met de Griekse vlag, en veel mensen dragen ook kleding in deze kleuren. Als toerist zijnde is het een mooi moment om mee te maken. Ook op school is het erg gezellig, want de studenten studeren liedjes en dansjes in.  Om de avond af te sluiten, wordt er vuurwerk afgestoken. Geen excuus dus om niet te gaan. Pak je mooiste hakken en Ted Baker tas zwart en vier de onafhankelijkheid mee.

Erfgoed

De geschiedenis is al even genoemd en Thessaloniki heeft een groot aantal multicultureel erfgoed. De stad heeft overblijfselen van het Romeinse tijdperk, maar Thessaloniki was ook onderdeel van Ottomaanse heerschappij. Dit kun je tot op de dag van vandaag nog terug zien in bepaalde architectuur. Tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog woonden er een hoop Joden in het Griekenland. Uiteraard is het na de periode een stuk minder geworden, maar er zijn nog steeds overblijfselen die je kunt vinden. Hierbij kun je denken aan oude monumenten en begraafplaatsen. Mocht je hier dus meer over weten en het zelfs willen beleven, kan het. Met een backpack rugzak op je schouders waar genoeg eten en drinken in zit, kun je een dag lang lekker wandelen en de geschiedenis opsnuiven.

Gerechten

Over de lokale keuken van Thessaloniki valt nog een hoop te leren, want erg bekend is het nog niet. Zo is Bougatsa erg populair in de stad en het is ook echt een lokale specialiteit. Je kunt het eten bij het ontbijt naast de koffie, maar als dessert is het ook om je vingers bij af te likken. Bougatsa is bladerdeeg met een soort pudding vulling. Een ander belangrijk ingrediënt is griesmeelvla. Souvlaki is wat bekender en betekent eigenlijk gewoon ‘spies’. Het is dan ook een spiesje gevuld met verschillende soorten vlees. Het wordt op een vuurtje gegrild en bekend uit Griekenland is het pitabrood waar je Souvlaki dus mee kunt eten.

Kunst

Dan als laatste om te benoemen, is ook nog de kunst. Je kunt echt zien dat de creativiteit rondvliegt in Thessaloniki. Traditionele Griekse dansen en muziek zijn helemaal geïntegreerd in de culturele scene van de stad. Naast de traditionele uitvoeringen zijn er ook moderne dansgezelschappen en muziekfestivals. Studenten van de universiteit helpen meestal mee aan kunstprojecten. Dan heb je nog het Museum van de Fotografie van Thessaloniki. In dit museum kunnen bezoekers genieten van fotografietentoonstellingen. Dit verschilt van lokale tot internationale kunstenaars. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen dus.

Het weer in Thessaloniki