Bezienswaardigheden Thessaloniki

Heb jij een reis naar Thessaloniki geboekt? Of ben je van plan om een reis naar deze leuke Griekse stad te boeken? Op voorhand weet je dan in ieder geval dat je in deze stad voldoende kunt zien, kunt doen en kunt beleven.

Dit is eigenlijk aan twee facetten te danken:

  • De rijke historie van de stad: de geschiedenis van Thessaloniki is rijk en uniek te noemen. Zo hebben meerdere Rijken en volkeren een flinke invloed op deze stad gehad. Dat is dan ook terug te zien aan bepaalde bouwwerken, aan archeologische opgravingen en aan historische overblijfselen.

  • De ligging van de stad: de stad zelf is behoorlijk bruisend en gezellig te noemen. Dankzij de ligging – direct aan de zee – kun je in deze stad echter ook prima tot rust komen. Dit maakt deze stad bij uitstek geschikt voor allerlei soorten vakanties; van actieve vakanties tot aan relax vakanties.

Wat te doen op Thessaloniki?

De boulevard en haven

Een ander hoogtepunt in de stad Thessaloniki is de boulevard. Deze boulevard is maar liefst 3,5 kilometer lang en kent eigenlijk meerdere gezichten. Zo vind je aan deze boulevard de nodige winkeltjes, maar ook de nodige terrasjes. Het is heerlijk om hier even plaats te nemen op één van de terrassen. Met een beetje geluk kijk je vanaf het terras ook nog uit over de Egeïsche Zee.

Als je op de boulevard loopt, is het leuk om even door te lopen naar de haven. Dit is eigenlijk een haven uit de film; de haven heeft een fraaie ligging, maar is ook vrij druk. Dat laatste is te danken aan de ligging van Thessaloniki. Door deze ligging was de haven vroeger overigens nog veel drukker; destijds was Thessaloniki namelijk één van de belangrijkste handelssteden in dit gebied.

Ben je eenmaal in de haven? Dan kan de witte toren je niet ontgaan. Deze witte toren kent een bijzondere en niet al te leuke historie. Het Ottomaanse rijk nam in deze toren namelijk afscheid van haar tegenstanders; dit gebeurde uiteraard op een niet al te vriendelijke manier. Op dit moment is in de witte toren een museum te vinden. In dit museum kom je eigenlijk alles over de geschiedenis van Thessaloniki te weten. Tevens geniet je vanaf deze witte toren van een prachtig uitzicht over de Egeïsche Zee.

Modiano en Kapani

Modiano en Kapani zijn de namen van populaire openluchtmarkten in Thessaloniki. Op deze openluchtmarkten kun je heerlijk rondstruinen en allerlei leuke dingen kopen. Het leuke is dat je in Thessaloniki echt veel van deze markten kunt vinden. Als je op een niet al te populaire/toeristische markt komt, merk je al snel dat weinig Grieken daar Engels spreken. Dit maakt het kopen van waren mogelijk lastig, maar met handen en voeten kom je een heel eind. Het is in ieder geval erg leuk om eens een kijkje bij deze markten te nemen. Je verbaast je daarbij ongetwijfeld over de producten die aangeboden worden.

Bei Hamam

Een hamam is een plek waar mensen zich in het verleden konden wassen. Dergelijke bouwwerken vind je met name in Turkije en in het Midden-Oosten, maar ook in de stad Thessaloniki vind je nog enkele van deze bouwwerken. De bekendste hamam in de stad is zonder twijfel Bei Hamam. Deze hamam heeft een prachtige ligging én herbergt een bar. Als je op het dakterras van deze bar plaatsneemt, kijk je uit over de stad Thessaloniki. De unieke daken van de andere hamams vallen hierbij ook direct op.

Byzantijnse museum

Ben je sowieso gek op musea? Dan kan een bezoekje aan het Byzantijnse Museum ook niet ontbreken. Dit museum draait maar om twee dingen: het Byzantijnse Rijk en de Byzantijnse periode in Thessaloniki. In het museum vind je pakweg 300 objecten/stukken terug uit de oudheid. Onder meer het glaswerk en de vele mozaïeken zijn prachtig.

Pontikonisi

Op zoek naar ontspanning en rust? Breng dan een bezoek aan Arkoudilas Beach. Dit strand lijkt wel uitgevonden om het ultieme vakantiegevoel op te beleven. Naast het heerlijke strand, kun je hier ook volop genieten de prachtige natuur. Met een beetje geluk ben je de enige op het strand, dan wordt het helemaal puur genieten! De kans op weinig mensen is altijd het grootste wanneer je ’s morgens vroeg gaat of juist wat later op de avond. Het is een aanrader om hier een keer te gaan ontbijten in de vroege morgen, heerlijk om te zien hoe de natuur hier ontwaakt. Je kunt hier ook genieten van de zonsopgang en de zonsondergang. Een paradijselijke plek wat misschien wel het dichtste bij het echte Corfu gevoel komt. Dit strand is geliefd bij strandliefhebbers omdat het zand zo lekker zacht is, waardoor je er heerlijk op kunt liggen. Ben je na een paar uur lekker opgewarmd? Dan wordt het misschien wel tijd voor een frisse duik in de Ionische Zee.

Galerius’ Rotunda

Eén van de absolute hoogtepunten van Thessaloniki is Galerius’ Rotunda. Dit is de naam van het voormalige paleis van Keizer Galerius. Hij wist een prachtig paleis in Thessaloniki te laten bouwen, waarvan de nodige overblijfselen nog steeds recht overeind staan. Zo vind je hier prachtige mozaïeken, maar ook indrukwekkende overwinningsbogen. Als je eenmaal de overwinningsbogen ziet, zie je ook het voormalige paleis. Overigens heeft dit paleis door de jaren heen ook als kerk gefungeerd. Zeker de moeite waard om even te bekijken!

Ladadika

Ben je gek op gezelligheid, leuke terrasjes en leuke barretjes? Dan kom je al snel in de wijk Ladadika uit. Deze wijk heeft in de afgelopen jaren echt een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Voorheen was deze wijk het aanzien eigenlijk niet waard, maar dat is nu absoluut het tegenovergestelde. In deze wijk vind je veel terrasjes, restaurantjes en barretjes. Vanaf pakweg 17:00 uur wordt het erg gezellig in de wijk; dit duurt tot aan middernacht (of zelfs nog later)!

Aristoteles Plein

Vind je het heerlijk om door een stad heen te struinen? Daar leent de stad Thessaloniki zich prima voor. Tijdens het rondstruinen kom je al snel bij het Aristoteles Plein uit. Dit is namelijk het belangrijkste plein van Thessaloniki; eigenlijk kun je dit plein zien als het hart van Thessaloniki. Rondom dit plein vind je onder meer een bioscoop, veel leuke winkels, terrasjes én het Olympisch Theater. Dit plein is populair onder toeristen, maar ook onder de lokale bevolking. Je geniet hierdoor van een oprecht gezellige sfeer. Zeker als het zonnetje lekker schijnt, is het heerlijk om op en rondom dit plein de nodige uurtjes door te brengen. Een garantie voor veel plezier.

Peraia

Tot slot kunnen wij ook Peraia nog aanraden. Dit is de naam van één van de populairste buitenwijken van Thessaloniki. Deze buitenwijk is met name vanwege de prachtige stranden populair geworden; deze stranden dragen ook de naam Peraia. Op deze stranden is het gezellig druk, onder meer omdat ook de lokale inwoners graag naar dit strand toetrekken. Het strand is niet super breed, maar je geniet wel van veel gezelligheid. En van het heldere water.

Neoi Epivates

De naam van dit gebied hebben we eerder al laten vallen. In onze ogen is dit één van de leukste gebieden rondom de stad Thessaloniki. Voor dit gebied moet je ongeveer een halfuurtje reizen vanuit het centrum van Thessaloniki; eenmaal aangekomen geniet je van de gezellige stad (met de gelijknamige naam) en van prachtige zandstranden.

Archeologisch Museum

Door de rijke historie van Thessaloniki zijn in deze stad veel archeologische opgravingen gedaan. Veel van deze opgravingen zijn in het Archeologisch Museum te vinden. Dit is volgens veel mensen één van de meest indrukwekkende musea van heel Griekenland. Dit heeft onder meer met de grootte van dit museum te maken; je loopt al snel een uurtje of 3 rond in dit museum.

Wat is er te doen in Thessaloniki?

Als je naar Thessaloniki op vakantie gaat, kun je heel veel kanten op. Je kunt actieve dingen ondernemen, je kunt lekker tot rust komen en je kunt voor een combinatie van beide gaan. Juist doordat de stad zoveel te bieden heeft, kun je elke dag op een leuke en unieke manier invullen.

Wil je bijvoorbeeld volledig tot rust komen? Dan kun je het beste naar één van de buitengebieden van Thessaloniki toe gaan. Onder meer het gebied ‘Neoi Epivates’ is een aanrader. Dit gebied bevindt zich net buiten de stad en is behoorlijk rustig te noemen. Tevens vind je in dit gebied meerdere stranden; dit zijn echt stranden zoals je deze in reisfolders aan kunt treffen. Azuurblauw water in combinatie met parelwitte stranden. Wat wens je nog meer?

De binnenstad zelf heeft ook het nodige te bieden. Zo kun je heerlijk shoppen in één van de winkelcentra of plaatsnemen op één van de vele terrasjes. Ook is het heerlijk om door de stad heen te struinen, om over de boulevard heen te slenteren en om in de haven een kijkje te nemen.

Ben je gek op musea en gebouwen uit de oudheid? Ook dan zit je in Thessaloniki absoluut goed. In de stad zelf vind je namelijk allerlei historische overblijfselen en archeologische opgravingen. Verder heeft Thessaloniki ook op het gebied van musea veel te bieden; onder meer het Archeologisch Museum is één van de hoogtepunten van de stad.

Gaat jouw voorkeur uit naar een gevarieerde vakantie? Daar leent de stad Thessaloniki zich dus uitstekend voor. Met name als je in de zomermaanden in de stad verblijft, geniet je ook nog eens van het lekker weer. Ben je van plan om in het vroege voorjaar, het late najaar of de winter naar de stad toe te gaan? Houd dan rekening met lage temperaturen en veel regen. De stad is in de zomermaanden eigenlijk hierdoor veel gezelliger dan in de wintermaanden.

Ben je benieuwd naar de leukste bezienswaardigheden van Thessaloniki? De bezienswaardigheden die wij aan kunnen raden, bespreken we hieronder in het kort.